Jezero Perućac

Emir Hajdarbegović 2. Marta 2023. 0

Perućac je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini i Srbiji kod mjesta Perućac, opština Bajina Bašta, Srbija. Nastalo je pregrađivanjem toka Drine, za potrebe hidroelektrane “Bajina Bašta”. Akumulacija je dugačka 54 km i prostire se kroz kanjon do Višegrada. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona rijeke Drine i obavija planinu Taru, mijenjajući smjer toka od sjevera prema jugoistoku. Na desnoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina.

Jezero obiluje raznim vrstama ribe i pogodno je za sportski ribolov, splavarenje, ronjenje i plivanje, kampovanje, vožnje brodom do Višegrada, kajaking, jedrenje na dasci. Na jezeru se nalazi uređeni dio plaže za posjetioce, a jedna od najvećih turističkih aktivnosti jeste “Pančićeva regata”.

Zbog samog položaja jezera, njegovih velikih razmjera i uticaja klime na ovom području, samo su dva mjeseca tokom godine idealna za pravi ljetnji odmor koji podrazumijeva kupanje – juli i avgust. Temperatura vode rijetko kada prelazi 22 C. Pored čiste vode, idealne po svojoj temperaturi za plivanje i bogatstva ribe koje će privući brojne pecaroše, ovo jezero nudi i mnoštvo drugih atrakcija i prirodnih ljepota za svoje posjetioce.

Podaci: Turistička organizacija Srebrenica