Srednjovjekovni gradovi i utvrđenja

Emir Hajdarbegović 2. Marta 2023. 0
STARI GRAD SREBRENIK

Stari grad Srebrenik je jedan od najsačuvanijih i najbolje lociranih starih gradova iz okoline Srebrenice.

Smješten je neposredno na istočnom uzvišenju iznad Srebrenice. Potiče iz XII stoljeća, a arheološka istraživanja su pokazala da je više puta rušen i građen. Zadnji put grad je obnovljen po dolasku turske uprave za potrebe vojske i logistike.

U 2006. godini stari grad Srebrenik je proglašen za nacionalni spomenik prve kategorije.

KLOTJEVAC – SREDNJOVJEKOVNI GRAD

Smješten na strmoj stijeni iznad Drine. Pošto je većina srednjovjekovnih bosanskih gradova građena na uzvišenjima pa tako i ovaj grad imao je odbrambeni karakter. Imao je dobru preglednost tog dijela kanjona Drine.

Činjenica da se samo 7 km nizvodno nalazi još jedna srednjovjekovna utvrda- srednjovjekovni grad Đurđevac, pokazuje istorijsku važnost ovog kraja.

Nekropole stećaka „razasute” u tom području opštine Srebrenica a koje gravitiraju u okolini Klotjevačkog grada kao što su: Mramorje kod sela Ljeskovik, Zaelisije, Urisići, Lubničko brdo i druga pokazuju kontinuitet življenja odavnina na ovim prostorima.

KLIČEVAC-GRAD

Duboko u kanjonu rijeke Zelenog Jadra, na kraškoj stijeni koju obavija rijeka, nalaze se ruševine tvrđave s četverokutnim kulama, koja je sredinom 15. st. imala i svoj upravni kotar, koji se zvao Trebotići. U pisanim izvorima spomenut je samo u turskim Srednjovjekovni defterima iz 1468/69 i 1485.god.

Glavna utvrda ili Gornji grad smješten je na najvišoj koti brežuljka. Udaljenost između prve kule i glavnog utvrđenja jeste oko 130 metara, a međusobno su povezane bedemom čiji su ostaci vidljivi.

Za svaki stari grad u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende, pa tako i za Kličevac. Usmena predaja za ovaj grad kaže da je bio teško osvojiv. Prepredali su stari stoljećima da su, kada je osvojen grad (vjerovatno se misli na osmansko osvajanje), otvoreni i hambari sa žitom. Žito se prosulo niz padine grada, a rijeci Jadar je nekoliko dana trebalo da odnese svo žito. Druga je legenda o načinu na koji se gradio grad. Legenda kaže da je gradnja u početku tekla sporo zbog nepristupačnosti terena i da je vrlo teško bilo dostaviti kamen iz Jadra. Zbog toga su naložene velike vatre na kojima se grijao kamen i onda se s ruke na ruku brže prebacivao na potrebno mjesto.

ĐURĐEVAC

Na istaknutom visu iznad lijeve obale Drine vidljivi ostaci kvadratne kule i dvorišta (30,5×7 m), mjestimično visoki do 3 m, na padinama prema Drini ima ostataka i vanjskog bedema (dužine oko 25 m), u izvorima se spominje 1444. zajedno sa predgrađem.