Printaj ovu stranu
Četvrtak, 24 Novembar 2016 13:07

Obrazovne i kulturne ustanove

JU Dječiji vrtić "Poletarac" Srebrenica

Adresa: Maršala Tita b.b., 75430 Srebrenica

Telefon: +387 56 440-917

e-Mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Direktor: Hodžić Mirela

Odlukom Skupštine opštine Srebrenica iz 2006. godine obnavlja se djelatnost obdaništa “Poletarac”, gdje je utvrđen naziv ove javne ustanove koji glasi: Javna ustanova Dječije obdanište “Poletarac” Srebrenica.

U skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske u mjesecu septembru 2013. godine Odlukom Skupštine opštine Srebrenica promjenjen je naziv ove ustanove u JU Dječiji vrtić "Poletarac" Srebrenica.

Vaspitno-obrazovni program rada ove ustanove obuhvata cjelodnevni boravak djece u tri mješovite grupe: mješovita jaslička; mješovita srednja; te mješovita vrtička grupa. Matična ustanova obuhvata preko 60 polaznika.

Pored matične ustanove koja je smještena u centru grada, u sklopu organizacionih jedinica postoje i igraonice u Potočarima i Skelanima. Cjelodnevnim boravkom u organizacionoj jednici u Potočarima obuhvaćeno je 20 mališana unutar jedne mješovite grupe, dok je u sklopu organizacione jedinice u Skelanima obuhvaćeno oko 15 mališana tokom cijele godine.

Program predškolskog odgoja realizuje se kroz rad grupe "predškolarac" u matičnoj ustanovi, a podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u trajanju od tri mjeseca.

Opština Srebrenica sufinansira troškove rada Dječijeg vrtića, dok se minimalnom naplatom od roditelja pokrivaju troškovi ishrane i higijene djece.

Pored vaspitno-obrazovnih aktivnosti po programu Ustanove uz saradnju volontera vaspitanici imaju časove muzike i plesa, časove engleskog jezika i rad na računarima.

 

JU "OŠ Kosta Todorović" Skelani
Adresa: Skelani
Telefon: +387 56 471-107
e-Mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Direktor: Močević Sanja

Podaci o osnivanju škole u Sklenima datiraju još iz 1903. godine, kada je Vlada Austrougarske počela sa otvaranjem škola na području regije Birač. Godine 1960. Škola u Skelanima je proglašena centralnom školom, a kao područje četvorazredne škole pripojene su joj škole u Crvici, Kostolomcima i Pećima.

Sjedište škole je u Skelanima, opština Srebrenica, od koje je udaljeno 40 km od grada Srebrenice. Udaljenost od regionalnog centra Zvornik je 100 km. Ovako velika udaljenost i loša putna komunikacija jedan je od faktora koji su uticali da škola dobije poseban status. Niska stopa nataliteta iz godine u godinu dovodi do smanjenja broja učenika, što rezultira smanjenje broja odjeljenja, a posljedično dolazi do smanjenja norme zaposlenih, kao i stvaranje tehnološkog viška.

 

JU "Prva osnovna škola" Srebrenica
Adresa: Milivoja Mičića b.b., 75430 Srebrenica
Telefon: +387 56 440-266
e-Mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Direktor: Jovanović Dragi

U svom sastavu škola ima: Centralnu školu u Srebrenici; područnu škola u Potočarima; područno odjeljenje u Sasama; područno odjeljenje u Podravanju; područno odjeljenje u Sućesci; područno odjeljenje u Ljeskoviku; područno odjeljenje u Osatici; područno odjeljenje u Žutici; te područno odjeljenje u Osmačama.

 

JU "Srednjoškolski centar" Srebrenica
Adresa: Milivoja Mičića b.b., 75430 Srebrenica
Telefon: +387 56 440-713
e-Mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Direktor: Momčilo Cvjetinović

U Srednjoškolskom centru su zastupljeni slijedeći smjerovi: Gimnazija-opšti smjer; Zdravstvo: Medicinski tehničar, Farmaceutski-fizioterapeutski tehničar; Hemija, nemetali i grafičarstvo: Hemijski tehničar.

 

Više i visoko obrazovanje

Trenutno na području opštine funkcioniše Pravni fakultet Istočno Srajevo–odjeljenje Srebrenica sa ukupno 198 studenata raspoređenih u 4 godine.

Pošto pored ove visoko-obrazovne institucije ne postoji nijedna druga ustanova koja školuje kadrove za ovaj stepen obrazovanja, svršeni srednjoškolci dalje školovanje nastavljaju na fakultetima Banjalučkog univerziteta i Tuzlanskog univerziteta, kao i fakultetima širom RS, BiH, Srbije i Crne Gore.

U cilju obezbjeđivanja kadrova, Opština Srebrenica stipendira studente na visokoškolskim ustanovama, koji su iz Srebrenice. Stipendiranje studenata je redovno svake godine. Budžetom je planirano 50.000,00 KM za akademsku 2014/2015. godinu, a jedan od kriterija je da su studenti državnih fakulteta.

Kontakt telefon: +387  56 490-390

pogledano 16721 puta