Printaj ovu stranu
Četvrtak, 04 Juni 2020 12:00

Obavještenje građanima Srebrenice o pojavi zarazne bolesti bjesnila

pas bjesnilo ilustracijaOpštinski veterinarski inspektor iz Srebrenice je dana 01.06.2020. godine obavjestio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da je na teritoriji opštine Srebrenica, odnosno na teritoriji Mjesne zajednice Potočari, utvrđeno bjesnilo kod jednog psa.

Bjesnilo je potvrđeno izvještajem o ispitivanju izdatom 29.05.2020. godine od strane Laboratorije za virusologiju i serologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Centar za kontrolu zdravlja životinja. Bjesnilo nije potvrđeno na području teritorije Republike Srpske kod domaćih životinja u posljednjih osam godina. Posljednji potvrđeni slučaj kod domaćih životinja prijavljen je 2011. godine.

U hitnom izvještaju o pojavi (izbijanju) ili ponovnom pojavljivanju ili odjavi zaraznih bolesti se navodi da je pas Posavski gonič, starosti tri godine, nevakcinisan i da je izvršena eutanzija psa, a leš poslan na Veterinarski fakultet u Sarajevu radi pretrage na bjesnilo. Takođe se navodi da u dvorištu vlasnika psa nema drugih životinja, a da je porijeklo uzročnika/izvor (početak) infekcije nepoznat. Pretpostavlja se da uzročnik bolesti potiče od lisice. U neposrednoj blizini nema farmi životinja i ne postoji navika za veterinarskom uslugom.

Dana 02.06.2020. godine na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, izvršen je epizootiološki uviđaj od strane JUVI RS "Dr Vaso Butozan" Banja Luka na širem području opštine Srebrenica u cilju utvrđivanja epizootiološke situacije zbog pojave zarazne bolesti bjesnila.

Obzirom na navedeno, a u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja, od naročito opasnih zaraznih bolesti i jedne od najopasnije zoonoze, neophodno je odrediti mjere suzbijanja i iskorjenjivanje bjesnila životinja na području opštine Srebrenica.

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo je Rješenje o mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila na području opštine Srebrenica, a koje možete pogledati na linku: MPŠV RS - Rješenje o mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila - Srebrenica juni 2020. godine

pogledano 1499 puta