Srijeda, 20 Februar 2019 19:59

U Srebrenici se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika

djecija nedjelja srebrenicaNarodna biblioteka Srebrenica povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, predstaviće publikaciju referalne zbirke, oblast lingvistika i radionicu "Zašto se kaže-kako se kaže" sa učenicima područnog odjeljenja Sase.

"Izložba publikacija iz oblasti lingvistike dio je referalne zbirke biblioteke, a cilj je da, pored promocije ovog fonda, pokažemo i bogastvo jezika naroda naše republike, različitosti koje proizilaze iz tradicije i etnološkog nasljeđa ali i sličnosti koje nas povezuju sa narodima i jezicima iz svijeta. Izložba će biti postavljena u Čitaonici biblioteke mjesec dana", kažu iz Narodne biblioteke Srebrenica.

Na radionici sa djecom iz Sasa razgovaraće se o izrazima i poslovicama koje su dio naše jezičke kulture, ali i iz jezika drugih naroda koje svakodnevno koristimo bez ikakvog razmišljanja o porijeklu.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se od 1999. godine u cilju podizanja svijesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma i podsjetnik da je neophodno spriječiti nestajanje pojedinih jezika, budući da podaci pokazuju da godišnje u svijetu izumre približno 25 jezika.

pogledano 701 puta