Utorak, 03 Januar 2017 18:43

U narednom periodu će se vršiti regulacija korita rijeke Križevice

regulacija rijeke krizeviceU okviru prekograničnog programa projekta "Zajednička budućnost", čiji je cilj prevencija regiona od poplava, počeli su radovi na regulaciji rijeke Križevice.

U najvećim poplavama do sada, 2014. godine rijeka Križevica nanijela je velike štete domaćinstvima i ugrozila živote ljudi i materijalna dobra stanovništva iz Srebrenice i Bratunca.

Prema projektu predviđena je regulacija rijeke Križevice na dionici prema Drini u dužini od 400 metara, kao i na dionici od taložne jame do Plavog mosta gdje se reguliše korito rijeka u toku od 400 metara u srebreničkoj opštini.

Vrijednost projekta je 285.730 eura koji finansira Evropska unija.

Radove izvodi bijeljinsko preduzeće "Hercegovina oil plus" i "Zvornik putevi" iz Zvornika, a rok za završetak radova je 10. juni 2017. godine.

Preograničim projektom "Zajednička budućnost" predviđena je upotreba savremenih način i tehnologija kako bi se preduzeli preventivni radovi na ugroženim lokacijama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radi se o formiranju regionalnog Centra za prevenciju od poplava koji će nuditi literaturu i savjete o prevenciji, kao i web sajt za stalnu podršku i informisanje stanovništva.

Izvor: eSrebrenica

pogledano 788 puta