Ponedjeljak, 04 Juni 2018 22:11

Stanovnici Gostilja protiv gradnje azila za pse

psi lutalice azilU naselju Gostilj nedavno su počele pripreme za izgradnju azila za pse lutalice, a izgradnju azila je pokrenuo Velimir Stojanović predjsednik Udruženja za zaštitu životinja "Silver dog".
Stanovnici ovog naselja su protiv lokacije i potpisali su peticiju. Da bi bili riješeni problemi građana, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić danas je održao sastanak sa grupom građana iz Gostilja. Načelnik Grujičić je rekao da imaju problem sa psima lutalicama i da želi da se taj problem riješi na adekvatan način.

"Mi želimo da riješimo probleme na najbolji mogući način. Mislim da ćemo se dogovoriti da nađemo neku drugu lokaciju koja je adekvatna, prihvatljiva svima i koja će ispuniti sve zakonske uslove. Mnogo novca ulažemo u hvatanje pasa lutalica i nadoknadu štete", kazao je Grujičić.

Velimir Stojanović, predjsednik Udruženja za zaštitu životinja "Silver dog" kaže da je njegova želja da se psi lutalice skolne sa ulice i budu zbrinuti.

"Naša ideja je bila da sklonimo napuštene pse sa ulice i da ih udomimo. Iz tog razloga smo formirali to sklonište. Međutim, imamo problem oko lokacije i nadam se da ćemo naći bolju lokaciju", kazao je Stojanović.

Stanovnik Pašalić Ibrahim kaže da nije za izgradnju azila zato što je blizu naselja.

"Ovdje imamo bazene sa vodom. Bavim se poljoprivredom, i morao sam njive da ogradim da psi ne unište trud i rad", istakao je Pašalić.

Mještatnin Gostilja Smajil Sandžić stava je da se azil ne treba raditi u njihovom naselju.

"Lokacija za azil je u sredini našeg naselja i nedaleko je izvor pitke vode koju četiri porodice koriste. Nemoguće je da bude azil na toj lokaciji", rekao je Sandžić.

Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Opštine Srebrenica navodi da Opština ima problem sa psima lutalicima, jer napadaju stanovništvo.

"U pojedinim dijelovima grada psi napadaju stanovništvo, pričinjavaju štetu na domaćim i divljim životinjama. Svakog dana broj pasa lutalica je veći. Imamo problem i tražimo rješenje za pse lutalice. Takođe, u planu smo iduće godine da izgradimo stočno groblje u skladu sa propisima", istakao je Maksimović.

(K. Šakić/RTV Srebrenica)

pogledano 1028 puta