Petak, 22 Septembar 2017 07:26

Promovisana prva knjiga Marka Maruna Milovanovića

pjesnik marko milovanovicU prepunoj sali Narodne biblioteke Srebrenica sinoć je promovisana prva zbirka pjesama mladog pisca Marka Maruna Milovanovića pod nazivom "Oči domskih noći".

"U pitanju je zbirka pjesama koja je pretežno misaonog, refleksivnog karaktera i upućuje na zaključke da je nesavršenost najveća sličnost svih razlika. Ideja se krije iza te tvrdnje da ne postoji univerzalna definicija sreće, jer kada bi postojala, učinila bi nas trajno nesrećnim", kaže Marko Marun Milovanović.

On kaže da u pjesmama postoje motivi koji na uzvišen način posmatraju ženu, a zbirka govori o bezuslovnim ljubavima koje se tiču slobodarstva i života bez predrasude.

Zbirka poezije "Oči domskih noći" Marka Maruna Milovanovića objavljena je od strane Centra za kulturu Plužine, nakon osvojene prve nagrade na regionalnom festivalu "Pjesnička riječ na izvoru Pive 2016. godine".

Nedeljko Zelenović iz Istočnog Sarajeva, predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo i potpredsjednik Udruženja književnika Republike Srpske kaže da je Milovanović s pravom osvojio prvo mjesto u Plužinama.

"On je mlad i više se osvrće o onom što će doći, nego o onome što je prošlo", ističe Zelenović i kaže da mnogi pisci danas ne pišu o ljubavi, dok to Marko radi na sebi orginalan način gdje je povezao i svoju struku, ekonomiju i da ta pjesma, koja govori o ekonomisiti i ljubavi, može ući u antologije ljubavnih srpskih pjesama.

Branislav Zubović iz Novog Sada, sekretar Festivala poezije mladih u Vrbasu i urednik časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Trag" kaže da je uspjeh danas objaviti knjigu.

On je rekao da region ima ozbiljnog pjesnika za kojeg će svi da čuju.

Milovanović je istakao da je izabrao današnji dan jer je to 21 godina od smrti Boška Milovanovića koji je bio profesor, novinar i obnašao razne pozicije odakle je promovisao i borio se za kulturu, a koji je nepravedno zaboravljen.

(eSrebrenica)

pogledano 1326 puta