Utorak, 19 Septembar 2017 20:32

Šljive okitile selo Kovačice na području opštine Srebrenica

rod sljiva u srebreniciSa oko 150 stabala porodica Slaviše Zekića nabrala je oko četiri tone šljive, a najstariji mještani ne pamte ovakav rod ovog voća. U selu Kovačice pet kilometara zapadno od Srebrenice ove godine šljive su izuzetno rodile ili, kako mještani kažu, "prerodile".

Grane su savile do zemlje pod teretom roda, a neke su se polomile ili "očenule" od stabala, ne mogavši da izdrže težinu plodova, piše Srna.

Na području opštine Srebrenica "izdalo" je voće zbog mraza i snijega u aprilu i početkom maja, što je uništilo behar.

Šljive su rodile u samo tri sela u različitim dijelovima ove teritorijalno razuđene opštine, ali znatno slabije nego u Kovačicama.

U najvećem broju sela uopšte nema plodova šljive, kao ni ostalog voća ove jeseni.

Slaviša Zekić iz Kovačica kaže da je sa oko 150 stabala njegova porodica nabrala oko četiri tone šljive i da ni najstariji mještani ne pamte ovakav rod ovog voća.

Slično je i kod ostalih domaćina u ovom selu.

"Većina stabala se savila do zemlje od roda, a na pojedinim uopšte nije bilo plodova. Tako je u svim voćnjacima u selu", priča Slaviša i ističe da je prošlogodišnji rod bio znatno slabiji.

On kaže da je svako domaćinstvo u ovom selu ubralo više od tone šljiva i da su prezadovoljni ovogodišnjim prinosom.

"Kvalitetniju šljivu koristimo za proizvodnju džemova, slatka i slično, određenu količinu smo prodali, a većina će se, po tradiciji, iskoristiti za proizvodnju domaće rakije", pojašnjava Zekić.

On ističe da šljive rađaju svake godine u Kovačicama i da je nakon rata samo 2014. godine, kada su bile nezapamćene padavine i poplave, podbacio rod, a da je ova godina rekordna po prinosu šljive u ovom selu sa pet stalnih domaćinstava koja tu žive, a još deset obrađuje posjede u toku sezone.

(Oslobođenje PORTAL)

pogledano 959 puta