Subota, 26 Avgust 2017 21:04

Novi mandat za direktora Rimskog Municipiuma u Skelani

markovic svjetlanaSvjetlana Marković dobila je novi četvorogodišnji mandat direktora Javne ustanove Arheološkog muzeja "Rimski Municipium Skelani".

U toku proteklog mandata istraženo je 1.500 kvadratnih metara na lokalitetu Zadružni dom od kojih ima 140 kvadratnih metara mozaika, a na lokalitetu Brankova njiva istraženo je 250 kvadratnih metara i na kojem takođe imaju po dva sloja mozaika.

"Renovirane su prostorije muzeja u Crvici i smještaj za arheologe. Objavljeni su ‘Vodič kroz Rimski municipium’ i ‘Katalog srebrenih denara iz Skelana’ i pored tri godine zaredom organizovanja Noći muzeja u mjesecu maju organizovali smo Prezentaciju arheoloških istraživanja i konzervacije, 2008.-2017. godine", kaže Markovićeva.

Prema njenim riječima, u narednom periodu nastaviće se arheološko istraživanje i konzervaciju na lokalitetima Zadružni dom i Brankova njiva i uspostaviti proceduru oko otkupa zemljišta na lokalitetu Baba Ankino dvorište.

"Pored toga, potrebno je povećati broj artefakata u muzejskoj postavci u Crvici putem konzerviranja pronađenih fragmenata keramike i mozaika", ističe ona i kaže da će se i u narednom periodu objaviti nekoliko novih publikacija i svake godine obilježavati Noć muzeja, a primarna je promocija arheološkog muzeja koji je jedinstven u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

(eSrebrenica)

pogledano 915 puta