Subota, 05 Avgust 2017 13:17

Youth United in Peace - projekat interetničke saradnje mladih

mirovni kamp u srebreniciUdruženje "Sara-Srebrenica", sa partnerskim organizacijama Omladinski centar Gornji Vakuf/Uskoplje i HO "Prijateljice" iz Tuzle, implementira projekat pod nazivom "Youth United in Peace".

U prvoj fazi projekta organizuje se Mirovni kamp za mlade od 6–13. avgusta, od strane članova YU Peace mreže po prvi put u Srebrenici (EMMAUS centar u Potočarima), uz učešće od preko 60 mladih iz BiH.

Program kampa usmjeren je prije svega na interetničku saradnju, na povezivanje mladih i jačanje njihovih kapaciteta za pozitivno djelovanje u zajednicama iz kojih dolaze. Projekat će osigurati da mladi zajedno dopinose dinamičnom procesu i saradnji kroz edukativne, kulturne i zabavne sadržaje, volonterske i kreativne aktivnosti, radionice i posjete usmjerene na suočavanje sa prošlošću, kao i dijeljenje zajedničke vizije budućnosti.

Novi izazovi su pred nama, a nakon kampa nastavljamo pripreme na uzvratnoj vikend posjeti našim domaćinima u Gornjem Vakufu/ Uskoplju. Našoj avanturi pridružiće se i prijatelji iz Sombora i Vukovara, članovi YU Peace mreže i predani mirovnjaci, koji ulažu nadljudske napore za dobro u svojim okruženjima.
S nestrpljenjem čekamo nedjelju...a obećavamo i svakodnevno informisanje, kako bi naša iskustva dijelili sa drugima.

Aktivnosti YUP mreže datiraju od 1997. kada je na inicijativu Komiteta za osnovna ljudska prava i demokratiju iz Kelna pokrenut projekat "Odmor od rata – izgradnja mira" za djecu sa prostora bivše Jugoslavije.

Projekat "Youth United in Peace" finansira Američka ambasada u BiH, program podrške za Inter-etničke kampove u ukupnom iznosu od oko 30.000 USD. Podršku projektu pruža i OSCE, misija u BiH.

pogledano 379 puta