Četvrtak, 10 Novembar 2016 16:32

Predstavljeni radovi sa Međunarodne likovne kolonije "Srebrenica 2016"

galerijaU Srebrenici danas su predstavljeni radovi sa Prve međunarodne likovne kolonije "Srebrenica 2016" u organizaciji katoličke Župe srca Isusovog Zvornik-Srebrenica.

Tokom dvodnevne likovne kolonije koja se održala prošlog mjeseca, učešće je uzelo 14 umjetnika iz zemalja regiona, dok je osnovni cilj bio promocija mira i dijaloga.

"Bez pjesme i Srebrenice ne bi ni ovoga danas bilo. Veoma sam srećan što smo i u Srebrenici, mjestu gdje se pojavljuju Franjevci, održali prvu likovnu kolonija", rekao je upravnik Župe Zvornik-Srebrenica fra Jozo Oršolić.

Prva međunarodna likovna kolonija "Srebrenica 2016" okupila je 14 akademskih umjetnika koji su napravili 30 radova raznim tehnikama. Takođe, izdat je i katalog radova i umjetnika koji su uzeli učešće na likovnoj koloniji.

"Zahvalio bih se fra Jozi i Narodnoj biblioteci Srebrenica koji su nam priredili današnju izložbu i time pokazali da se iz Srebrenice trebaju slati pozitvne slike, slike suživota i multietničnosti", rekao je novi načelnik Srebrenica, Mladen Grujičić kojem je ovo prvo javno pojavljivanje od kako je preuzeo mjesto prvog čovjeka.

On je rekao da će Opština Srebrenica u narednoj godini ulagati više u kulturu i kulturna dešavanja u Srebrenici.

Ovo je treća likovna kolonija tokom ove godine koju organizuju Franjevci, a plan je slične aktivnosti naredne godine pripremiti i širom BiH i Hrvatske.

Značaj ove umjetničke kolonije predstavlja i povratak Frenjavaca u Srebrenicu jer se vraćaju mjestu odakle su svoj rad i započeli.

"Imali smo priliku tokom likovne kolonije da se družimo sa mnogim umjetnicima, a gdje su nastala razna umjetnička djela, a domaćini su nas toplo primili", kazao je akademski kipar Dejan Duraković.

Fra Jozo Oršolić rekao je da će Uprava franjevačke provincije Bosna Srebrena od ove jeseni krenuti sa realizovanjem raznih simpozijuma, izložbi, hodočašća, misa, te izgradnu samostana i crkvi kako bi se duhovni život katolika vratio u Srebrenicu, Bratunac i Zvornik.

Poručeno je da će ova izožba biti postavljena širom Bosne i Hercegovine i regiona, te da će i drugi ljudima imati priliku pogledati djela na temu dijaloga, mira i pomirenja koja su nastala u Srebrenici.

Autor: eSrebrenica.ba

pogledano 822 puta