Subota, 27 Maj 2017 15:32

Udruženje "Leptir" prezentuje filmove i gestovni jezik

udruzenje leptirPovodom četrnaeste kultumo-sportske manifestacije “Dani Srebrenice 2017” Udruženje “Leptir” poziva sve građane da svojim prisustvom podržite djecu iz opština Srebrenica i Bratunac koji će prezentovati svojih 20 dokumentarnih jednominutnih filmova koji su dobar pokazatelj sa kojim se problemima i potrebama oni susreću kao i osnove gestovnog jezika.

Prezentacija kratkih filmova biće održana u prostorijama Narodne biblioteke Srebrenica u ponedjeljak, 29. maja od 13.00 časova.

Djeca su imala priliku da uče produkcijske aktivnosti kao što su kreiranje scenarija, snimanje i montiranje video materijala, te da ispričaju, putem videa, svoje priče o prioritetima za uspješnu društvenu uključenost ranjive djece.

Takođe, djeca će imati priliku da osnaže svoje prezentacijske vještine kroz učešće u javnim prezentacijama. Producirani filmovi su prezentovani kroz UNICEF-ove medijske kanale, a autori zanimljivih filmova će imati priliku da budu gosti festivala koje organizuje UNICEF.

Nakon prezentacije filmova, od 14.15 časova održaće se radionica osnove gestovnog jezika.

Radionicama gestovnog jezika želimo da ukažemo da je pravo na gestovni jezik ljudsko pravo na vlastiti jezik, sa nezavisnim leksikonom i gramatičkim sistemom, jer edukacijom roditelja, nastavnika, školskih drugova možemo pobijati prerasude većine ljudi kako gestovni jezik, nije, pravi jezik.

Bez edukovanja o gestovnom govoru u službi zdravstvene zaštite, službi za rehabilitaciju i drugi pomoćni službi kao i međunarodnih organizacija koje djeluju na ovim prostorima nezamislivo je uključivanje gluvih i nagluvih osoba u život zajednice pod približno jednakim uslovima koje imaju ostali građani, navodi se u saopštenju Udruženja "Leptir".

(eSrebrenica)

pogledano 614 puta