Utorak, 23 Maj 2017 20:29

Презентовано огромно археолошко благо у Скеланима

arheolosko nalziste skelaniУ Скеланима је данас одржан скуп на којем су презентовани резултати археолошких истраживања у периоду од 2008. до 2017. године на археолошком налазишту у Скеланима. Упознати ширу јавност са огромним културним и историјским богатством, али и представити огромне туристичке потенцијале које има археолошко налазиште и музеј "Римски муниципиум" је један од циљева овог скупа, рекла је Свјетлана Марковић, директорица ЈУ Археолошки музеј "Римски муниципиум" Скелани.

"Скелани из године у годину имају све више посјетилаца али археолошко налазиште више посјећују стручни и научни радници него, тако да кажемо, обични туристи. Искрено се надамо да ћемо са данашњом презентацијом привући већи број туриста и посјетилаца. Презентацију ће водити људи који су археолози и који су годинама овдје радили, а који ће на најбољи начин презентовати вриједност једног оваковог налазишта", истакла је Свјетлана Марковић.

Величанствени мозаици и скулптуре, остаци импозантне императорске палате која се налази у средишту овог римског града, римски споменици са натписима и рељефима само су дио огромног археолошког богатства које се налази у Скеланима.

Значај археолошког локалитета Скелани је огроман, не само у локалним оквирима већ и свјетским јер се ради о римском граду који је добио статус муниципиума у 1. вјеку и који је имао све елементе једног римског града. Поредећи Муниципиум са осталим градовима, а ако се изузму царски градови, он спада у другу категорију градова из тог времена и његова вриједност у европским размјерама је импозантна, рекла је на данашњем скупу археолог Ивана Грујић.

"На овом локалитету су откривене двије велике грађевине које су биле јавног карактера и поред тога још низ мањих грађевина које су дале значајне археолошке налазе. Ми на овом мјесту имамо једну велику традицију ископавања јер су истраживања започела још у 19. вјеку са Калом Пачом. Након једне стогодишње паузе истраживање је настављено 2008. годинеАрхеолошко налазиште у Скеланима је значајно и због тога што се на основу истраживања дошло до сазнања да је у периоду римске доминације на простору БиХ ово био град који је већ у 1. вјеку био значајан за главне царске градове па и Рим јер управо од Муниципиум Малвесиатума почиње експоатација сребра која се у 2. и 3. вјеку развила и у Домавији. Управо је Муниципиум Малвесиатум служио за дистрибуцију те руде и до Сирмиума, једне од 4 престонице Римског царства који се налазио на простору данашње Сремске Митровице", изјавила је Ивана Грујић.

Проф. др. Славиша Терић је изјавио да археолошка налазишта на овом простору тек треба да дају велике резултате и да овај локалитет има потенцијал да постане један археолошки центар гдје ће се окупљати археолози и људи свих других професија које прате археолошка истраживања.

"Овдје треба да се направи један археолошки парк за проучавање античког периода за цијели простор Републике Српске јер дефинитивно овдје постоји огроман потенцијал. Прије свега треба све учинити да овај музеј добије једног професионалца археолога који ће бити иницијатор и стајати на челу екипе која ће радити нова истраживања јер овај локалитет би требало истраживати још неколико децнија да би могли да кажемо шта се овдје дешавало у одређеном периоду", рекао је професор Терић са Археолошког института у Београду.

Данашња конференција у Скеланима има посебан значај за настојања општине Сребреница да се кандидује за Европску престоницу културе за 2024. годину.

На данашњој конференцији говорила је и Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српске и истакла да овај крај поред Муниципиум Малвесиатума има и друге значајне туристичке потенцијале.

"Имамо овдје и манастир Сасе, манастир Карно, читав осаћански крај је велико богатство, осаћански језик као још увјек недовољно истражено наше нематеријално културно-историјско благо и ја се искрено надам да ће неко издвојити средства да се истражи и да ће осаћански језик једног дана бити кандидован за УНЕСКО-ову баштину као што је кандидован змијањски плави вез. Ако говоримо конкретно о Муниципиум Малвесиатуму мислим да би овдје требало направити музеј на отвореном и да би сви споменици културе који су пронађени требали да буду на једном мјесту. Овдје су долазили бројни новинари из цијелог свијета и сви су одушевљени али да би привукли и друге туристе неопходно је да ово све буде лијепо уређено, локалитет наткривен, сви споменици на једном мјесту и када туристи дођу да имају прилику на једном мјесту чути све о тим експонатима", закључила је Нада Јовановић.

Скелани на Дрини се сматрају једним од најстаријих античких локалитета у Босни и Херцеговини. Овде су научници на прилично великом пространству открили неколико римских објеката из 2. и 3. вијека. Пронађена је римска базилика, храмови, циглана, грађевине и разни споменици римске културе.

У Археолошком музеју "Римски муниципиум" у Скеланима тренутно су изложени надгробни споменици, стубови, украсни вјенци, надвратници, жртвеници, новчићи из прва три вјека нове ере. Споменици су посвећени боговима Јупитеру, Силвану, тријади Јупитера, Јуноне и Минерве. Посебно мјесто у музеју заузима Горгонеион, мозаички приказ Медузе – најпознатије од три Горгоне.

pogledano 1095 puta