Srijeda, 17 Maj 2017 13:16

Izlet povodom Međunardonog dana muzeja

muzej srebrenicaMuzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u četvrtak 18. maja 2017. godine obilježava Međunarodni dan muzeja.

Tim povodom organizovano je putovanje učenika od 5 do 9 razreda osnovnih škola sa područja opštine Srebrenica (JU "Prva osnovna škola" Srebrenica, O.Š. "Kosta Todorović" Skelani i Područna škola Potočari). Jednodnevni izlet organizovan je za učenike koji se posebno ističu u poznavanju predmeta istorija/historija/povijest.

Tokom izleta učenici će imati priliku da posjete i pogledaju postavke u Muzeju Semberija u Bijeljini. Nakon posjete muzeju planirana je i posjeta Etno selu "Stanišić" kod Bijeljine, koja predstavlja svojevrsni etno-muzej na otvorenom.

Sa učenicima na putovanje će ići osoblje Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica, kao i predmetni nastavnici i direktori navedenih osnovnih škola.

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u posljednjih nekoliko godina prigodnim aktivnostima obilježava Međunarodni dan muzeja. Jednodnevni izleti i posjete muzejima u zemlji su jedan od načina da se učenici upoznaju sa istorisko-kulturnim naslijeđem svoje domovine. Nakon izložbi kojim su se predstavljale stalne postavke Muzejske zbirke, posjeta Arheološkom muzeju "Rimski municipium" u Skelanima i lokacijama stećaka na području opštine Srebrenica, započelo se i sa posjetama muzejima u zemlji.

Prošlogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bilo je obilježeno posjetom Zemaljskom muzeju u Sarajevu a ove godine Muzeju Semberija u Bijeljini.

(eSrebrenica)

pogledano 681 puta