Ponedjeljak, 08 Maj 2017 07:32

Kompanija "Mineko" u projektu efikasne eksploatacije rude

rudnikU rudnicima u vlasništvu kompanije "Mineko" iz Velike Britanije, među kojima je i Rudnik olova i cinka Sase, počet će projekat kojim će se vršiti eksploatacija rude na manjim nalazištima savremenim načinom kako bi se smanjili troškovi i postigla veća efikasnost.

Prema riječima direktora "Mineko Ltd" Dominika Robertsa, nakon istraživanja ovaj metod bi trebao da se koristi u evropskim rudnicima, a u projekt "Ipakt" uključeno je deset organizacija iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Finske koji imaju zajednički cilj, a to je da na inovativan način, uz niže troškove, vrše eksploataciju rude na manjim nalazištima i na taj način prate evropske standarde.

On kaže da ovoj kompaniji koja čini "Mineko grupu" zapravo čast da učestvuju u jednom ovakom velikom projektu, jer su se pokazali kao dominatna grupacija koja se bavi eksploatacijom rude u svijetu i da još, pored rudnika, investiraju u projekte obnovljive eneregije i izgradnju malih hidrocentrala.

"Za organizovanje novih rudnika svjetske klase kompanije moraju da ulažu u velike infrastrukturne projekte i studije izvodljivosti da bi dokazale dugoročnu isplativost potencijalnih nalazišta", istakao je Roberts.

Prvi rudnik gdje će se vršiti testiranje ovog načina vađenja rude biće Rudniku "Geomet" u Olovu odakle će se tehnologija dalje širiti na druge rudnike koji se nalaze u vlasništvu ove kompanije.

U regionu ova kompanija zapošljavva više od 1.500 ljudi od čega samo u Srebrenici 530, ali i u Gornjem Milanovcu, Velikom Majdanu kod Ljubovije, Bosilegradu i Olovu do sada su investirali više od 40 milona eura.

Evropska unija je iz Programa za istraživanje i inovacije "Horizont 2020" podržala ovaj projekat u iznosu od 7 miliona eura.

(eSrebrenica)

pogledano 577 puta