Srijeda, 26 April 2017 13:50

Udruženje dijabetičara Srebrenice održalo godišnju skupštinu

udruzenje dijabeticara srebrenicaUdruženje dijabetičara Srebrenice jučer je održalo redovnu godišnju skupštinu na kojoj su usvojeni izvještaji za prošlu godinu i plan i program rada za ovu godinu.

Za ovo udruženje protekla godina bila je veoma uspješna, a učestvovali su i bili dio organizacije značajnih događaja za ovu populaciju u Bosni i Hercegovini.

Učestvovali su u pripremi 5. Evropsko prvenstvo u futsalu osoba s dijabetesom DiaEura, na kojem učestvuje 16 reprezentacija, a domaćin je bila naša zemlja. Srebreničko udruženje, zajedno sa bednom Afera, napravilo je himnu prvenstva i organizovali su nastup ovog benda u Sarajevu, a upored sa ovim događajem održan je i 2. Kongres osoba sa dijabetesom u BiH kao i Seminar o dijabetesu u čemu su svoj doprinos dali članovi Udruženja dijabetičara Srebrenica.

Svake godine obilježava se i 7. april – Svjetski dan zdravlja u okviru kojeg se održavaju akcije mjerenje šećera u krvi, tjelesne težine i krvnog pritiska kroz koje je tokom prošle godine prošlo 243 osobe, kao i tromjesečno mjerenje šećera (HbA1C) za 42 osobe, a podijeljeno je i 25 aparat za mjerenje šećera u krvi.

Na skupštini je rečeno da je u periodu od aprila 2016. pa do aprila 2017. članarinu platilo 26 osoba i da je cilj podržati redovne članove koji će moći kupiti trakice za aparate pedeset odsto jeftinije od tržišne cijene i da se svake godine održi barem jedno tromjesečno mjerenje šećera u krvi (HbA1C) što je itekako korisno za oboljele od ove bolesti jer bi inače to obavljali u Zvorniku.

Na skupštini je poručeno da bi sva udruženja iz regije od Han Pijeska do Bijeljine trebala da se obrate resornom ministarstvu kako bi se omogućila specijalizacija za još nekoliko endokrinologa jer na ovoj teritoriji postoji samo jedan ljekar i veoma je teško zakazati pregled.

U protekloj godini ovo udruženje potrošilo je 2.260 KM, 2.000 su dobili od Opštine Srebrenica, a od ove godine biće i na budžetu, a ostalih 260 KM preko članarina.

Pored redovnih aktivnosti, za ovu godinu planirano je održavanje kampa za dijabetičare iz RS i učešće u zajedničkoj organizaciji kampa za dijabetičare iz čitave BiH koji bi se održali na jezeru Perućac, a u toku je proces potpisivanja prekogranične saradnje sa nekolko udruženja iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Poručeno je da su vrata ovog udruženja otvorena svima, posebnom oboljelim, ali i onim koji žele više saznati o ovoj bolesti.

(eSrebrenica)

pogledano 475 puta