Subota, 11 Mart 2017 20:52

CLRD Osatica organizovao edukaciju za poljoprivrednike

cldd logoCentar Lokalnog Razvoja i Dijaspore Osatica (CLDD-International) je dana 09.03.2017. godine u selu Karno na području MZ Osatica organizovala edukaciju za poljoprivrednike.
Predavanju i praktičnoj edukaciji prisustvovali su poljoprivrednici koji se bave organizovanom proizvodnjom, prodajom maline i drugog voća.

Edukaciju su održali predstavnici Regionalna savjetodavna službe Bratunac Jadranka Bojić, dipl. ing. poljoprivrede i Abdurahman Ibrahimović.

Jadranka Bojić je ovom prilikom objasnila i na praktičan način pokazala osnovne principe zimske rezidbe drvenastog voća, nakon čega su prisutni imali priliku da postave pitanja i da sami primjene mjere koje su predstavljene. Tokom edukacije preporučene su i mjere zaštite koje se odnose na period prije početka vegetacije, vrste pesticida, koncentracija i način primjene.

Pored zimske rezidbe drvenastog voća, posjećeni su i zasadi maline kod nekoliko proizvođača, u kojima je procjenjeno trenutno stanje lastara, a zatim predstavljene i mjere koje je neophodno primjeniti prije početka vegetacije, a koje se odnose na slijedeće:

- Odabir lastara za tekuću vegetaciju;
- Način uklanjanja nepotrebnih lastara;
- Održavanje rednog i međurednog prostora u zasadu;
- Izbor i način primjene mineralnih i organskih đubriva;
- Termin i način primjene zaštitnih sredstava prije početka vegetacije.

Zbog interesovanja prisutnih za analizu zemljišta, tokom edukacije je objašnjen i postupak uzimanja uzorka zemljišta za analizu koja će pokazati trenutne karakteristike zemljišta, potrebe, količinu,vrste, termin i način primjene mineralnog i organskog đubriva.

Abdurahman Ibrahimović je objasnio poljoprivrednim proivođačima potrebu registracije poljoprivrednog gazdinstva u APIF-u, koja je osnovni uslov za ostvarivanje premija i podsticaja od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Takodje je dao i informacije o mogućnosti podnošenja zahtjeva za paušalnu naknadu od 5% na osnovu prodatih poljoprivrednih proizvoda kod registrovanih otkupljivača.

U narednom periodu, kada Ministarstvo Poljoprivrede Republike Srpske objavi novi pravilnik o posticajima,dogovorena je prezentacija pravilnika u kancelariji Centra Lokalnog Razvoja i Dijaspore u Osatici, kao i teorijska edukacija o voćarstvu.

pogledano 456 puta