subota, 04 Mart 2017 14:43

Održana III redovna sjednica Skupštine opštine Srebrenica

odbornici so srebrenicaKandidat za zamjenika načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković, kojeg je na tu dužnost predložio lokalni SDP BiH, nije dobio povjerenje skupštinske većine na tajnom glasanju.

Prije glasanja za zamjenika načelnika vodila se duga rasprava o tom izboru, kao i o još nekoliko pitanja.

Usvojeni su prijedlozi pojedinaca i kolektiva za opštinske nagrade i priznanja koja će biti uručena povodom Dana opštine - 11. marta, a odlučeno je da najveće priznanje - Zlatna plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica bude dodijeljeno predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Srebrna plaketa biće dodijeljena Јapanskoj agenciji za međunarodni razvoj, a bronzane Prvoj osnovnoj školi Srebrenica i Brčko distriktu. Plakete opštine biće dodijeljene predsjedniku Skupštine opštine Čajetina Milanu Stamatoviću i Rotari klubu iz Srebrenice.

Prihvaćena je i lista prijedloga za plakete i zahvalnice ove opštine zaslužnim pojedincima iz raznih oblasti rada.

Lista stručnjaka ove opštine usvojena je uz zaključak da što prije bude sačinjen pravilnik na osnovu koga će ubuduće na tu listu biti uvrštavani stručnjaci jer je današnji prijedlog izazvao mnogo kritike i podrugivanja zbog imena pojedinih osoba koja se nalaze na listi, što je, prema mišljenju nekih odbornika, neopravdano.

Zbog propusta pri fomiranju prethodnog sastava komisije poništena je prethodna i donesena nova odluka o formiranju komisije za sprovođenje konkursa za izbor sekretara Skupštine opštine.

Dugo je diskutovano o prijedlogu kandidata u Školski odbor Prve osnovne škole, a podršku je dobila Bojana Milinković iz DNS-a.

Bošnjački odbornici, koji su u opoziciji, tražili su da bude predložen i jedan kandidat iz reda bošnjačkog naroda, ali se međusobno nisu usaglasili i taj prijedlog nije prihvaćen.

Odbornici su nakon brojnih pitanja i objašnjenja od predstavnika opštinske stručne službe prihvatili prijedlog odluke o izmjeni operativnog plana za utrošak sredstava prikupljenih na Investicionoj konferenciji u Srebrenici u novembru 2015. godine, uz zaključak da za narednu sjednicu bude pripremljena i donesena odluka o utrošku tih sredstava kojom će se definisati tačne namjene za koje će biti izdvojeni precizirani iznosi novca.

Donesena je i odluka o izradi master plana Srebrenice, što će biti korišćeno tokom podnošenja kandidature opštine za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Prihvaćen je prijedlog odluke o finansiranju rada savjeta mjesnih zajednica i za 7. maj raspisani izbori u mjesnim zajednicama.

Odbornici su donijeli i odluku da visina naknade za odborničke dnevnice i troškove prilikom prisustva sjednicama Skupštine opštine budu 100 KM.

Na današnjoj sjednici dato je ovlašćenje načelniku opštine da pristupi formiranju direkcije za izgradnju i razvoj opštine Srebrenica s tim da budu definisani uslovi, svrha i poslovi koji će biti povjereni toj direkciji.

Izvor: SRNA

pogledano 558 puta