Srijeda, 07 Decembar 2022 14:23

U srebreničkom Domu zdravlja od juna upotreba elektronskih knjižica

primjena izis u jzu dom zdravlja srebrenicaVeć neko vrijeme u Republici Srpskoj se koriste elektronske zdravstvene knjižice, a upotreba elektronskih knjižica u našem Domu zdravlja počela je ove godine u mjesecu junu.

Predrag Petrović, administator za Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS-a) govorio je za naš radio program o primjenjivanju ovog sistema.

- Imamo iskustva sa radom na sistemu. Blizu jedan milion građana je u tom sistemu i njihovi podaci, 740 hiljada je trenutno u upotrebi. Iz ranijeg perioda sistem je importovao blizu 750 miliona elektronskih zapisa. Ovaj sistem je u funkciji u 52 Doma zdravlja, Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka i svim bolnicima. Na sistem su priključene sve privatne ambulante, u ovom sistemu su sve apoteke u RS i sve kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja. Kada uzmemo sve podatke, jasno je da se radi o jednom složenom sistemu i da je potrebeno određeno vrijeme da se stabilizuje i da se korisnici naviknu na njegovu upotrebu – kazao je Petrović.
On naglašava da je iz opravdanih razloga Dom zdravlja Srebrenica zadnji na području regije Birač počeo da koristi ovaj sistem.

- Imali smo četiri ključna problema koja smo morali riješiti. Od 1.juna ove godine koristimo ovaj sistem i od tada su proradile elektrosnke kartice, koristimo elektrosnki recept i uputnice, a većina izvještaja ide elektronskim putem. Svi zaposleni koriste ovaj progam – kazao je Petrović, dodajući da su u toku ove godine paprine knjižice zamjenjene za elektronske.

On podsjeća javnost da je ovaj sistem regulisan zakonom kao i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

- Oni koji to nisu uradili trebaju do kraja godine to da urade. Ukoliko elektronska knjižica nije urađena onda će građani koristiti neki obrazac dok ne bude izrađena elektronska knjižica. Korištenjem elektronskih knjižica građani štede na vremenu, s druge strane podiže kvalitet zdravstvene usluge, Fond zdravstvenog osiguranja treba da ostvari određene uštede. Naglašavam da podatke pacijenta ne može bilo ko da vidi, nego svaki korisnik sistema ima svoj nivo ovlaštenja dokle može da vidi i usklađen je sa radnim mjestom i funkcijom. Dakle, farmaceut može da vidi osnovne podatke o pacijentu i lijeku koji je potreban. Podaci pacijenta su zaštićeni – potcrtao je Petrović.

Porodični ljekar Doma zdravlja Srebrenica doktorica Nevena Ćirković kaže da ovaj sistem pruža uvid u podatke pacijenta.

- Mnogo je lakše snalaženje u terapiji, dijagnozi kao i pretragama što pruža mogućnost da se pacijenti mnogo lakše i efikasnije liječe. Gužve u čekaonicama su manje i pruža mnogo veći nivo zdravstvene zaštite pacijenata, podaci su zaštićeni, i samo ljekar koji pregleda pacijenta ima uvid u njegovo zdravstveno stanje. Ja sam zadovoljna i snašla sam se u korištenju sistema – kazala je doktorica Ćirković.

Autor: RTV Srebrenica | K. Šakić

pogledano 171 puta