Petak, 02 Decembar 2022 19:00

Predstavljen projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"

jacanje uloga mz u bihOdbornicima Skupštine opštine Srebrenica jučer je predstavljen projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" koji ima za cilj unapređenje kvaliteta života građana i građanki u lokalnoj samoupravi.

Sanja Krunić iz Saveza opština i gradove RS i projekt menadžer i koordinator za obuku izabranih zvaničnika u Savezu opština i gradova kaže da je Opština Srebrenica jedna od jedanaest odabranih jedinica lokalne samouprave koja učestvuje u projektu u okviru ograničene tehničke pomoći koju pruža Savez opština i gradova.

"Cilj projekta jeste da se postakne veći angažman građana u opštinskom odlučivanju u pružanju kvalitetnih socijalnih, komunalnih usluga te u provođenju lokalnih incijativa. Danas smo tu da podignemo svijest odbornicima koliko je važno da se građani aktivno uključe kroz mjesne zajednice u razvoj svoje lokalne zajednice", rekla je Krunić.

Projektom su planirana i novčana sredstva za tri jedinice najbolje lokalne samouprave.

"Za prvorangiranu lokalnu samoupravu 30.000 KM, za drugu rangiranu 25.000 KM i treću rangiranu jedinicu lokalne samouprave 20.000 KM. Oni koji budu najbolje ispunuli određene kriterijume na određenim aktivnostima na unapređenju mjesnih zajednica, imat će priliku da dobiju nagrade", istakla je Krunić.

Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" se fokusira na podsticanje lokalnog razvoja na čelu s mjesnim zajednicama jer upravo mjesne zajednice imaju ključnu ulogu u posredovanju između svojih građana i lokalne uprave.

Projekat finansira Vlada Švajcerske i Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske.

Autor: RTV Srebrenica | K. Šakić

pogledano 211 puta