Srijeda, 30 Novembar 2022 20:16

U najavi nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica

mfs emmaus briga o starijimaU najavi su nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a građani od sutra mogu očekivati novu cijenu hljeba. Obični hljeb trenutno košta od 1,80 KM do 2,00 KM.

Fadila Muharemović, vlasnica aščinice "Azemina" u Srebrenici kazala je za radio program RTV Srebrenica da će i njihovi proizvodi poskupiti.

"Moram istaći da će u skladu sa rastom tržišnih cijena nabavke brašna, mesa, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica poskupiti i proizvodi u našoj aščinici, mi smo jednostavno prinuđeni na to i to nije naša želja. Meni jednostavno to poskupljenje neće mnogo pomoći, ali će se opet odraziti na račun mojih mušterija. Osnovne namirnice nabavljamo izvan Srebrenice i sve su to dodatni troškovi koji utiču na cijenu proizvoda", istakla je Fadila.

Projekat "Jedan obrok dnevno" već nekoliko godina implementira Međunarodni forum solidarnosti "EMMAUS" na području Doboj Istoka, Doboja, Gračanice, Tuzle, Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Melisa Delić, PR menadžer MFS "EMMAUS" kaže da je projekat namjenjen osobama treće životne dobi u stanju potrebe, bolesnim i iznemoglim osobama, te osobama koje žive same u udaljenim ruralnim područjima.

"Naš tim svakodnevno dolazi na vrata sa toplim obrokom. Bilježimo znatan broj povećanja korisnika, što dodatno opisuje tešku situaciju u zemlji. Godinu 2020. smo završili sa 700 korisnika, a sada je taj broj porastao za 300 osoba, koje redovno obilazimo i pronalazimo rješenja za snabdjevanje obroka. Za svaki projekat idemo u korak sa potrebama korisnika i balansiramo stanje u kojem moramo blagovremeno reagovati za postavljene izazove. Trenutno naši uposlenici prelaze do hiljadu kilometara što iziskuje dodatne troškove goriva. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imamo od strane prijateljskih humanitarnih organizacija i ljudi koji pozivaju na broj 17011 koji je omogućen za sve operatere u BiH", rekla je Delić, dodajući da na godišnjem nivou Udruženje MFS "EMMAUS" podjeli milion i 260 hiljada obroka.

Na području Srebrenice dnevno se podijeli 85 obroka, u Bratuncu 47 i u Zvorniku 122 obroka.

Autor: RTV Srebrenica
Foto: MFS "Emmaus"

pogledano 221 puta