Ponedjeljak, 31 Oktobar 2022 10:46

Од 1. новембра у БиХ обавезна зимска опрема у возилима

zimska oprema 1novembar 1aprilАуто-мото савез Републике Српске (АМС РС) обавјештава све возаче да од уторка, 1. новембра 2022. године, ступа на снагу Правилник о саобраћају у зимским условима којим је прописано да сва моторна возила у Републици Српској и БиХ морају до 1. априла 2023. године посједовати зимску опрему, без обзира на временске услове.

Правилником су од наведене обавезе изузета моторна возила на два или три точка, као и четвороцикли, трактори на точковима и трактори на гусјеницама.

Зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимском опремом сматрају се и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са минималном дубином газећег слоја четири милиментра и ланцима за снијег, односно другим уређајима за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

АМС РС подсјећа возаче да се под зимским условима саобраћаја на путевима сматра ситуација када пада снијег и налази се на коловозу, на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу, односно када је коловоз залеђен.

За вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему.

Извор: АМСРС

pogledano 222 puta