Utorak, 27 Septembar 2022 18:54

Na području Srebrenice 30 redovnih biračkih mjesta i jedan mobilni tim

izbori 2022 SZekerijah Hadžić, član Opštinske izborne komisije Srebrenica kaže da se privode kraju redovne aktivnosti za održavanje opštih izbora koji će biti održani u nedjelju 2. oktobra 2022 godine.

"Opštinska izborna komisija Srebrenica završila je certifiranje, donijela izmjene i dopune rješenja. Imamo sve članove biračkog odbora. Centralna izborna komisija je donijela odluku o povećanju naknade za predsjednika biračkog odobra nakdana je 170 KM, dok je za njegovog zamjenika 120 KM. Na području Srebrenice je 30 redovnih biračkih mjesta i jedan mobilni tim", kazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima OIK Srebrenica danas preuzima izborni materijal, i skladište ga u Opštini.

"Narednih dana ćemo polako pripremati osjetljivi i neosjetljivi materijal. OIK Srebrenica će u subotu predati izborni materijal biračkim odborima. Veoma je bitno da javnost zna koja lica mogu koristiti pomoć drugog prilikom glasanja. Birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban odnosno lice kojem je potrebna pomoć drugog lica prilikom potpisivanja izvoda iz Centralnog biračkog spiska i glasanja. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu. Predsjednik biračkog odbora će odobriti pomoć drugog lica biraču koji zbog očite nesposobnosti nije u stanju sam da se potpiše na izvodu iz CBS i da obavi glasanje. Predsjednik biračkog odbora za tu kategoriju birača popunjava obrazac PDL. Jedno lice može, pomagati samo jednom biraču. Nadamo se da neće biti nikakvih problema na dan izbora", istakao je Hadžić.

U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilanika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.
Predsjednik i članovi biračkog odbora odgovorni su za sigurnost izbornog materijala na biračkom mjestu od trenutka prijema materijala pa do završetka svih svojih dužnosti nakon zatvaranja biračkog mjesta, okončanja procesa brojanja i dostave glasačkog materijala Opštinskoj izbornoj komisiji.

Autor: RTV Srebrenica | K. Šakić

pogledano 281 puta