ponedjeljak, 20 Februar 2017 09:03

И Сребреница има адуте за Европску престоницу културе

iskopine municipium skelaniИ Сребреница ће се кандидовати за Европску престоницу културе 2024. године. Тиме би, кажу, отворили пут инвеститорима, што би била прекретница у развоју општине.

Римски град у Скеланима, средњовјековне тврђаве, мозаици, музеји, Осаћанска умјетност - само су неки од адута са којима Сребреница жели истаћи кандидатуру за европску престоницу културе 2024. године

Археолог Ивана Грујић каже да би Сребреница могла да добије кандидатуру, прије свега, због изузетних археолошких локалитета.

Адути би могли бити и национални парк "Дрина", кањон ове ријеке, али и камени споменици културе и мозаици који се налазе на простору некадашњег римског града.

Грујићева је истакла аутентичност и велику археолошку и умјетничку вриједност мозаика, а сагласна је и директорица музеја Скелани-Сребреница Свјетлана Марковић.

За начелника Сребренице ово ће бити један од најважнијих пројеката на којем ће радити у четворогодишњем мандату. Идеја је да се из Сребренице пошаље позитивна порука.

Начелник Младен Грујичић истиче да је неопходно послати другачију слику из Сребренице, те тако народу који је током рата највише изгубио, донијети боље сутра.

"Ово је јединствена прилика да задржимо становништво, а ако све урадимо како треба, средстав можемо очекивати већ ове  године", каже Грујић.

До краја године, како је најављено, биће урађен мастер план, а реализацијом овог пројекта и номинацијом, Сребреница би могла добити најмање 50 милиона евра за развој и улагања.

Протеклих година титулу Европске престонице носили су Сан Себастија, Плзењ, Рига и Кошице.

Избор: РТРС

pogledano 512 puta

Medij